Çocuk Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çocuk Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğanın en önemli yaşam kaynaklarından biri olan güneş, sağladığı avantajlar sayesinde hem evren bazında hem de insanların hayatlarında çok önemli bir yeri olan vazgeçilmez enerji kaynaklarından biridir. Her ne kadar uzmanlar güneş ışınlarının pek çok konuda insanlara ve özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalarının olduğunu belirtse de güneşin sağladığı sayısız yararın dışında pek çok zararının da bulunduğu unutulmamalıdır. Bu durumda özellikle anne ve babalara düşen görev, güneş ışınlarının zararlı durumunun yarattığı olumsuzlukları en düşük seviyeye indirecek önlemleri zamanında ve en uygun şekilde almaktır.

 

Güneşten çıkıp dünyaya ulaşan ışınların içinde insan gözüne ciddi zararlar veren ultraviyole yani kısaca UV ışınları bulunur. Bu ışınlar karşısında insan sağlığını en iyi şekilde koruyan ekipmanların başında da güneş gözlüğü geliyor. Güneş gözlüğü kullanımı sadece yetişkinler için değil çocuklar için de önemli bir konudur.

 

Güneş Işınlarının Çocukların Gözlerine Zararları

 

Her ne kadar yaşam kaynağı olarak görülse de güneşten dünyaya ulaşan pek çok zararlı ışın da bulunuyor. Bu tür zararlı ışınların başında ultraviyole UV ışınları yer alıyor. Uzun süre UV ışınlarına maruz kalan kişilerin, başta cildinde olmak üzere gözleri üzerinde de ciddi hasarlar meydana geldiği yapılan bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bu yüzden özellikle sıcak yaz günlerinde güneş ışınları çok daha etkili bir şekilde dünyaya geldiğinden yetişkinler kadar çocukların da güneş gözlüğü takmasına dikkat edilmelidir.

 

Çocukların güneşin zararlı ışınlarından daha çok etkilendikleri biliniyor. Dolayısıyla çocuk güneş gözlüğü anne ve babaların mutlaka göz önünde bulundurmaları gereken aksesuarların başında yer alıyor. Güneşten çıkan UV ışınları, çocuk güneş gözlükleri takılmadığında çocuklarda şu problemlere yol açıyor:

 

  • Göz kapağı cildine, kornea ve göz merceğine zarar verebilir.
  • Göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna neden olabilir.
  • Gözün konjonktiva tabakasında kanser riskini arttırır.
  • Yaşamının ilerleyen dönemlerinde kornea yüzeyinde bozulmalara yol açar.
  • Göz merceğinin içindeki proteinlerin yapısını bozarak katarakt oluşumuna yol açabilir.

Güneş Gözlüğü İçin En Uygun Yaş Nedir?

 

Güneşin gözler üzerinde bu kadar olumsuz etkisi bulunurken, anne ve babaların mutlaka çocuk güneş gözlüğü seçimi konusunda bilgili olması gerekiyor. Yaz günlerinde şapka takılması çocukların gözlerini koruma konusunda yeterli işlevi yerine getiremiyor. Bu sebeple güneş gözlüğü takılması gerekiyor. Uzmanlar çocukların 2 yaşından itibaren güneş gözlüğü takabileceklerini söylerken, bazı uzmanlar da 3 – 4 yaşlarından itibaren çocuk güneş gözlüğü kullanımı konusunda çocukların eğitimine de özen gösterilmesini tavsiye ediyor. Bu noktada kesin bir karara varmadan önce çocuğun fiziksel gelişimi ve genel göz sağlığını değerlendirmek, güneş ışınlarına çocukların ne kadar maruz kaldığını göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

 

Bu konuda anne ve babalara çocukları için 2-3 yaş civarındayken yaptıracakları göz kontrolünden sonra, göz doktorunun tavsiyeleriyle birlikte karar vermeleri öneriliyor. Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak aynı şekilde bu aksesuarı doğru kullanmanın sorumluluğunu da almak demek olduğu için anne ve babalar en doğru kararı verme konusunda dikkatli olmalıdır.

 

Çocuk Güneş Gözlüğü Nasıl Olmalı?

 

Çocuklarda güneş gözlüğü kullanımı, üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü anne ve babalar kendi göz sağlıklarını korumak için gözlük seçimine ne kadar dikkat ediyorlarsa, söz konusu evlatları olduğunda bunun on katı hassasiyetinde olup hareket etmeleri gerekir. Çocuklar için üretilen güneş gözlüğü modelleri arasında hangilerini satın almaya karar vermeden önce mutlaka ince elenip sık dokunulması yani kapsamlı bir araştırma ve karşılaştırma yapılması tavsiye edilir.

 

Çocukların göz sağlığına uygun olmayan, kalitesiz ve sertifikasız güneş gözlükleri seçiminden mutlaka uzak durulmalıdır. Bu tür özelliklere sahip olan çocuk güneş gözlükleri, her ne kadar kısa sürede bir olumsuz duruma sebebiyet vermiyor gibi görünseler de aslında çocuğun ileriki yaşlarında ciddi göz sağlığı problemleri yaşamasına neden olabiliyor. Bu sebeple çocuklar için güneş gözlüğü alışverişini yaparken kaliteli ve güvenilir yerlerden doğru ürünlerin satın alınmasına dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

 

Çocuklar İçin Güneş Gözlüğü Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

 

  1. Öncelikle çocuğun göz doktoruna muayene edilip genel göz sağlığı kontrol ettirilmelidir. Çocuğun gözünde herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı ve doktorun önerileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
  2. Çocuk güneş gözlüğü markaları arasında mutlaka kaliteli olanların tercih edilmesi gerekir. Bu kaliteli ürünlerde UV filtreli camlar bulunduğu için çocukların gözlerini güneşin zararlı ışınlarından tam olarak koruması sağlanır.
  3. Çocuklar için güneş gözlüğü seçiminde UV koruması %100 olan güneş gözlüğü modelleri seçilmelidir.
  4. Çocuklar için güneş gözlüğü modellerinde gözlük canımın kurulmaya ve çatlamaya karşı dayanıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
  5. Çocuk güneş gözlüğü modelleri içinde mutlaka imalat sırasında polikarbonat malzeme kullanılan modeller tercih edilmelidir. Bu camlar dayanıklılığı ve %100 UV koruması özelliği bulunduğu için çocuk güneş gözlüğü seçiminde tercih sebebidir.
  6. Çocuk güneş gözlüğü seçiminde cam kadar güneş gözlüğü çerçevesinin kalitesine de dikkat edilmelidir. Çerçevenin kırılmayan bir malzeme olup olmadığı konusunda mutlaka test yapılmalıdır.
     

Çocuk Güneş Gözlüğü Markaları

 

Çocuklar için güneş gözlüğü seçimi, anne ve babaların önemle üzerine durulması gereken bir konudur. Özellikle çocukların yüz yapıları dikkate alınarak güneş gözlüğü satın alınması gerekir. Çünkü ideal bir güneş gözlüğünün çocuğun yüzüne tam olarak oturması ve buruna baskı yapmaması gerekir. Ayrıca çocuğun kulaklarının da zarar görmemesi için çocuk güneş gözlüğü sapının uzunluğuna ve biçimine dikkat edilmelidir. Çocuk güneş gözlüğü markaları arasında Benx, Osse ve Rayban öne çıkmaktadır. Bu markalar arasından siz de çocuklarınız için en ideal güneş gözlüklerini seçebilirsiniz.

 

Çocuk güneş gözlüğü markaları, üretip piyasaya sürdükleri ürünleri çocukların yaş gruplarına göre ayırsa da her çocuğun fiziksel gelişimi aynı olmadığı için mutlaka deneme yanılma yoluyla gözlüklerin test edilmesine dikkat edilmelidir. Güneş gözlüğünün çocuğun yüzünde çok küçük veya büyük kalmamasına ve çocuğun göz çevresini tamamen kaplamasına özen gösterilmelidir. Çocuk güneş gözlüğü markaları arasından seçim yapılırken, satın alması planlanan çocuk güneş gözlüğünün mutlaka EN 1836 standartlarına uygun olması ve gerekli sertifikasının bulunmasına dikkat edilmelidir. Çocuk güneş gözlüğü modelleri arasında bu sertifikalara sahip olmayan markaların tercih edilmesi doğru değildir.

 

Çocuk Güneş Gözlüğü Fiyatları

 

Polarize canlı çocuk güneş gözlüğü modellerinin de marka ve model seçeneklerine göre birbirinden farklı fiyat seçeneklerine sahip oldukları biliniyor. Siz de çocuğunuzun yüz şekline tam oturan ve gerekli sertifikaları bulunan kaliteli güneş gözlüğü markaları arasından seçim yaparak kız veya erkek çocuklarınız için en doğru seçeneği tercih edebilirsiniz. Çocuk güneş gözlüğü fiyatları, her bütçeye göre değişen fiyat seçenekleri ile sunuluyor. Bu yüzden sağlık konusunda da çok fazla tutumluluğa kaçmadan sizin bütçenize göre en doğru seçimi yapmanız gerekiyor. Çocuklarda güneş gözlüğü kullanımı yaşı uzman görüşlere göre değişiklik gösterdiği için tavsiye edilen yaş aralığındaki tavsiye edilen özelliklere sahip güneş gözlüklerinin satın alınması anne ve babalar için yeterli olacaktır.

 

Etiketler: çocuk güneş gözlüğü
Ekim 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR