Güneş Gözlüğü Camı Kullanım Alanları

Güneş Gözlüğü Camı Kullanım Alanları

Güneş gözlükleri düzenli kullanım ile birlikte göz sağlığına oldukça olumlu etkilerde bulunan aksesuarlardan biridir. Özellikle kaliteli ve sertifika sahibi olan markalar tercih edildiği takdirde göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Ne yazık ki günümüzde pek çok güneş gözlüğü markası gerekli olan standartları karşılayamamakta ve kullanıcıların yanlış bir şekilde bilinçlenmesine neden olmaktadır. Biz de bu içerikte güneş gözlüğü camı kullanım alanları üzerine bütün sorularınıza cevap veriyoruz. Güneş gözlüğü camı nasıl olmalı ve güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli sorularına detaylı bir şekilde cevap verdik. 

Yüz Tipine Göre Seçim

Doğru güneş gözlüğünü alabilmek için dikkat etmeniz gereken ilk nokta yüz tipinize göre seçim yapmak olur. Nitekim güneş gözlüğünün camları ve çerçevesi her yüzü için uyumlu olmaz. Satın alacağınız güneş gözlüğünün yüzünüze yakışması için yapmanız gereken ilk şey kendinize uygun bir model belirlemek olur. Bunun için alacağınız modelin yüzünüze tam oturduğundan, büyük veya küçük gelmediğinden emin olarak başlayabilirsiniz. Ayrıca güneş gözlüğünün camları veya çerçevesi kaşlarınız ile temas etmemelidir. Alt bölümünde bulunan cam ve çerçeve ise yanaklarınız ile buluşmaması gerekir.

Cam Özellikleri

Güneş gözlüğü camı kullanım alanları üzerine birçok çeşitlilik kazanmaktadır. Sadece aksesuar olarak kullanmayacaksanız ve almak istediğiniz güneş gözlüğünün sağlığınıza olumlu etkilerde bulunmasını istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey polarize bir gözlük tercih etmek olur. Sizin de bildiğiniz gibi polarize özelliğe sahip olan camlar yansımaları çok iyi bir şekilde emip göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olan ürünlerdir. Özel olarak geliştirilen bu camlar güneşten gelen yansımaların gözünüzü almasını engeller. Bu sayede görüşünüz daha net hale gelip hava ne kadar güneşli olursa olsun her şeyi kolaylıkla görmeniz sağlar. Polarize güneş gözlüğü sadece bununla sınırlı kalmayıp aynı zamanda gözlerinizin kamaşması ile yansımalar yüzünden araç kullanmanın zorlaşması gibi konuların önüne geçer.

Ultraviyole Işın Blokesi 

Güneş gözlüğü alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sahip olduğu camın ultraviyole ışınları bloke etmesi olur. Sizin de bildiğiniz gibi Ultraviyole ışınlar doğrudan güneşten gelen ve göz sağlığı için oldukça zararlı olan fotonlardır. Uzun süreli temas halinde ise göz sağlığını olumsuz şekilde etkileyip görme bozuklukları yaşanmasına neden olabilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için satın almadan önce beğendiğiniz gözlüğün kesinlikle UV sertifikası olduğundan emin olmanız gerekir. UV400, UVA veya UVB olarak kolaylıkla tespit edebileceğiniz bu özellik almak istediğinizi güneş gözlüğü modelinin üzerinde bulunur. Eğer bu ifade bulunuyorsa beğendiğiniz modele ultraviyole ışınlara karşı bir koruması olduğu anlamına gelir. Ultraviyole ışınlara karşı koruma sağlayan güneş gözlükleri güneşten gelen fotonları %99 oranında bloke ettiği için özellikle yaz aylarında göz sağlığınızı korumanıza olanak tanır.

Orijinal Marka

Günümüzde özellikle sosyal medya platformlarında pek çok kişi veya firma replika olarak nitelendirilen güneş gözlüklerini sizlere sunuyor. Orijinal markaya oranla neredeyse onda biri fiyatına satılan bu ürünler ne yazık ki aynı özellikleri göstermiyor. Sadece bununla da kalmayıp göz sağlığınızı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Uzmanların yapmış olduğu tavsiyeleri inceleyecek olursanız replika güneş gözlüğü markalarından uzak durmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Ayrıca unutmamanız gereken şey hiçbir marka kendi ürününü ithalat fazlası veya defolu diye onda biri fiyatına satışa çıkarmaz. Bu nedenle satın alacağınız yerin güvenilirliği doğru güneş gözlüğünü bulabilmek için oldukça önemlidir.

Sertifika

Güneş gözlüğü camı kullanım alanları üzerinde sertifikalar büyük bir öneme sahiptir. Pek çok güneş gözlüğü markası kalitesini kullanıcılara ispat edebilmek için bağımsız kuruluşlar tarafından verilen sertifikaları edinir. Bu sertifikalar dünya genelinde kabul görmüş kuruluşlar tarafından yapılan zorlu testler sonucunda verilir.

Satın almak istediğiniz güneş gözlüğünde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise sertifikaya sahip olup olmadığı olur. Para karşılığı bir ürün aldığınız için bu sertifikaları talep etmek en doğal hakkınızdır. Bir başka deyişle güvenilir satıcılar sizlere bu sertifikaları henüz istemeden sunup orijinal ürün sattıklarını kanıtlar. Buradan da anlayabileceğiniz üzere bir güneş gözlüğü satın almadan önce yapmanız gereken şey sertifikası olmadığını incelemek olur.

CE İşareti

Avrupa Birliği tarafından 1985 yılında faaliyete geçirilen CE, Uluslararası bir kriterdir. Bir başka deyişle dünya üzerinde dolaşan ürünlerin yeterli niteliklere sahip olup olmadığı bu işaret ile anlaşılır. Tahmin edebileceğiniz üzere Avrupa Birliği'nin yetkilendirilmiş olduğu kurumlarca yapılan testler sonucu bu sertifika verilir. Güneş gözlüğü satın alırken de hep insan hem çevre hem de hayvan sağlığı için herhangi bir risk unsuru oluşturmadan emin olmak için CE işaretine dikkat edebilirsiniz. Bu sayede satın almak istediğiniz güneş gözlüğünün belirli standartlara sahip olduğunu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.

Işık Emilim Oranı

Güneş gözlüğü camı alırken dikkat edilecek bir diğer unsur ışık emilim oranı olur. Güneşten gelen ışınları hangi seviyede emim ne kadarını içeriye verdiğini gösteren bu oran çeşitli ortamlara göre değişkenlik gösterir. Şehir içinde 40 ile 50, güneşin dik olarak geldiği dağlık alanlarda 50 ile 70, sahil ve deniz kenarında ise 80 ile 85 arasında emilime sahip olan güneş gözlükleri uygun olacaktır. Güneş gözlüğü emilim oranı belirlemek için de yapmanız gereken şey kutusuna veya kullanım kılavuzuna göz atmak olur. Bu ufak detaya dikkat ederek zaten almak istediğiniz güneş gözlüğünün kullanmak istediğiniz ortama uygun olup olmadığını kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.

Gözlük Camı Rengi

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken konularda ya alan bir diğer şey ise gözlük camının rengi olur. Sizin de bildiğiniz gibi modanın da etkisiyle son zamanlarda güneş gözlükleri farklı renklerde üretilmeye başlandı. Yalnız bilmesi gereken şeyi şu ki her renk güneş gözlüğü aynı ortamda kullanılmaz. Bir başka deyişle güneş gözlüğünün cam rengi ışık geçirgenlik oranı ve nesneleri karartma gibi konusunda belirleyici bir unsurdur. Bundan dolayı güneş gözlüğü almadan önce hangi rengin hangi ortamda uyumlu olabileceği yerine ne kadar koruma sağlayabileceği konularına da özen göstermeniz gerekir.

1- Kahverengi, Gri ve Yeşil: Kahverengi, gri ve yeşil renge sahip olan güneş gözlükleri orta ve yüksek düzeyde olan parlaklıklarda oldukça başarılıdır. Diğer bir deyişle güneşin en çok göz aldığı zamanlarda bu renkte olan gözlükleri tercih etmek daha iyi bir koruma elde etmenize katkıda bulunur. Tarz olarak yalnızca kadın değil, erkek güneş gözlüğü kategorisinde de değerlendirilebilen bu gözlükler her mevsimin şık parçaları olmaya devam edecektir.

2- Sarı, Açık Kahverengi, Altın: Orta ve düşük parlaklık koşullarında oldukça başarılı olan sarı, açık kahverengi altın renkli güneş gözlükleri genellikle düşük ışıklı ortamlarda tercih edilir. Sağladığı üstün korumanın yanı sıra özellikle güneşin düşük seviyelerde bulunduğu ve dik olarak yeryüzüne inmediği anlarda bu gözlükler tercih edilebilir.

3- Kırmızı ve Pembe: Kırmızı ve pembe renge sahip olan güneş gözlüğü camları normal gözlüklere oranla ortamın daha canlı gösterir. Yani çevrede bulunan nesnelerin ışık oranını artırıp daha parlak görünmesini sağlar. Kontrast artırma ve düşük ışık görünürlüğü konusunda oldukça başarılı olan bu renkli gözlükler genellikle orman yürüyüşlerinde tercih edilir.

4- Aynalı: Son dönemlerde oldukça popüler olan aynalı güneş gözlüğü yansıtıcı bir filme sahiptir. Bu sayede çevreden gelen yüksek ışık düzeyi kolay bir şekilde absorbe edilir. Sizin de anlayabileceğiniz üzere bu özellik gözlerinizin korunmasına yardımcı olur. Nesnelerin üzerinde bulunan ışığı engellemek olarak da tabir edebileceğimiz aynalı güneş gözlükleri eğer iyi bir markaya ve gerekli sertifikalar sahipse göz sağlığını koruyacaktır.

Bir önceki yazımıza https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/birden-fazla-gunes-gozlugune-sahip-olmaniz-icin-5-neden linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Güneş Gözlüğü Camı Kullanım Alanları
Ekim 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR