Güneş Gözlüğü Alırken Bu Noktaları Kaçırmayın

Güneş Gözlüğü Alırken Bu Noktaları Kaçırmayın

Yaz günlerinin vazgeçilmez aksesuarları arasında kendine büyük bir yer bulan güneş gözlükleri, belirli özelliklere sahip olmalıdır. Aksi halde sadece bir aksesuar amaçlı kullanılması durumunda göz sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden güneş gözlüğü satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalara önem verilmelidir. Hem kendiniz için hem de eşiniz veya çocuklarınız başta olmak üzere tüm sevdikleriniz için güneş gözlüğü satın alırken mutlaka bu noktalara dikkat ederek güneş gözlüğü modeli seçimi yapmanız gerekir.

 

Güneş gözlükleri bahar ve yaz aylarının en çok kullanılan aksesuarlarındandır. Güneş ışınlarının ülkemizde dik bir şekilde gelmeye başladığı ve güneşin yakıcı etkilerinin daha çok etkisini göstermeye başladığı bu dönemlerde cilt sağlığına önem verildiği kadar ve hatta daha fazla olacak şekilde göz sağlığına önem verilmelidir. Dolayısıyla sadece modelini ve tasarımını beğendiğiniz için güneş gözlüğü satın almak oldukça yanlış bir hareket olacaktır. Bu tür hatalardan uzak durmak için güneş gözlüğü satın alırken üzerinde durulması gereken hususlara dikkat etmeniz tavsiye edilir.

 

Güneş Gözlüğü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Güneş gözlüğü seçimi ve satın alımı sırasında gözlüklerin hem kullanılan materyal bakımından hem de nitelikleri bakımından değerlendirilmesi gerekir. Güneş gözlüğü seçiminde üzerinde durulması gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Öncelikle satın almayı düşündüğünüz güneş gözlüğünün, erkek, bayan veya çocuk için olup olmadığını göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz. Yani ilk aşama güneş gözlüğünü kimin için satın alacağınıza karar verdikten sonra gözlüğün özelliklerine göre kategorilerini incelemek gereklidir.

 

Piyasada bulunan ve dünyaca ünlü markalardan tanınmamış markalara kadar geniş bir üretici kitlesi tarafından imal edilip piyasaya sunulan güneş gözlüğü modelleri oldukça çeşitlidir. Bu modellere göre güneş gözlüğü seçimi yapılırken öncelikle gözlüğün genel hatlarının ve boyutlarının kullanacak kişinin yüz hatları ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Gözlüğün çerçevesi ve saplarının yüze tam uyumlu olması ve burun veya kulaklarda baskı yaratmaması gerekir. Aynı zamanda güneş ışınları tam tepedeyken, yani öğle saatlerinde güneş ışınlarının gözlüğün üstünden gözlerinize veya göz kapaklarınıza ulaşmaması gerekir. Dolayısıyla güneş gözlüğünün hem bu açıdan güneş ışığı sızdırmayan hem de kişinin kirpiklerinin cama değmeyecek seviyede olması önemlidir. Güneş gözlüğü modeli seçiminde bu kriterlere göre hareket edilmesi, göz sağlığı için en kaliteli ve kullanışlı seçimin yapılmasında etkili olacaktır.

 

Güneş Gözlüklerinde Ultraviyole Işını Koruması

 

Güneş gözlüğü satın alırken kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nitelik, muhakkak güneş gözlüğü modelinde kullanılan camların, ultraviyole ışınlarının blokaj seviyesidir. Yani normal şartlar altında gözlerde sağlık sorunlarına yol açan güneşin UV ışınlarını ne kadar durdurduğu ve engellediği muhakkak göz önünde bulundurulmadan güneş gözlüğü satın alınmamalıdır. Standart olarak bakıldığında neredeyse bütün güneş gözlüklerinin camları UV ışınlarını değişik oranlarda bloke edebilme özelliğine sahip olsa da tam olarak koruma sağlanabilmesi için imal edilen güneş gözlüğü camında özel kaplamaların kullanılması şarttır.

 

Piyasada bulunan güneş gözlüğü markaları arasında en çok dikkat çeken markaların hemen hepsinde UV400 şeklinde bir ibare içeren etiket bulunmaktadır. Bu güneş gözlüğü markaları arasında kaliteli üretim yapan firmaların, en kullanışlı modellerinde bulunan UV400 etiketi, ürünün ne kadar kaliteli olduğunu gösterir. Bu etikete sahip güneş gözlüklerinde hem kişinin doğrudan göz sağlığı hem de gözlerinin etrafındaki hassas derinin sağlıklı kalması sağlanabilmektedir.

 

Güneş Gözlüklerinde Mercek ve Cam Rengi

 

Şıklık ve tamamlayıcı öğeleri bulunan bir aksesuar olarak da kullanılan güneş gözlükleri farklı cam renklerine sahip olabiliyor. Güneş gözlüğünde mercek cam rengi seçimi genellikle kişisel zevklere bağlı olarak değişse de tercih edilen rengin bazı alanlarda ve özel koşullarda görüşü olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Güneş gözlüğü mercek rengi, gözlerinize ışığın ne ölçüce ulaşıp ulaşmayacağını belirleyen bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda güneş gözlüğü mercek renginin farklı olması diğer renkleri de ne kadar iyi görebileceğinizi belirleyen faktörler arasında yer alır. Bu yüzden güneş gözlüğü cam rengi seçimi sırasında güneş gözlüğünü genellikle hangi alanlarda daha yoğunluklu olarak kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir.

 

Bazı gözlükler yoğun güneş altında kullanmaya uygun renge sahip olsalar bile, hafif güneş altında kullanımı sırasında etrafın aşırı karanlık görünmesine yol açabilir. Buna paralel şekilde bazı güneş gözlükleri de güneş ışığının şiddetli gelmediği yerlerde iyi bir görüş sağlarken, çok aydınlık ortamlarda yeterli filtreleme yapma konusunda eksik kalabilmektedir. Bu sebeple güneş gözlüğü mercek tercihi konusunda dikkatli olunması ve kullanım alanına göre tercihte bulunulması gerekir.

 

Hangi Renk Güneş Gözlüğü Ne Zaman Kullanılır?

 

Güneş gözlüklerinde farklı renkli camlar son dönemde daha çok moda haline gelmiştir. Cam renginin polarize özellik ya da UV ışını filtreleme düzeyi ile ilgisi bulunmadığının bilinmesi gerekir. Bu yüzden gözlük satın alırken göz sağlığına uygun olup olmadığını güneş gözlüğü modelinin cam rengine bakarak karar veremezsiniz. UV ışınlarını koruma özelliğine sahip bütün güneş gözlükleri farklı renklerdeki camlara sahip olabilir. Camın renginin farklı konularda etkili olduğu bilinmelidir. Örneğin güneş gözlüklerinde farklı renkte cam kullanılarak;

 

  • Işığın göze yansıma oranı
  • Gözlüğün ortamdaki renkleri ayırt etme seviyesi
  • Derinlik algısının tespit edilmesi

 

gibi konularda etkili olduğu bilinmektedir. Bu sebeple güneş gözlüğü seçiminde cam rengine takılarak gözlüğün UV ışınlarından koruma noktasında yeterli olup olmadığına dair fikir yürütmeniz sağlıklı olmayacaktır. Hangi renk güneş gözlüğünün ne zaman kullanılacağı konusunda şu tavsiyelere kulak vermek faydalı olacaktır:

 

  • Siyah, gri ve kahverengi camlar, yoğun güneş ışığı altında günlük kullanım için uygundur.
  • Yeşil renkli camlar nesnelerin renklerinde farklı görünüme yol açsa da gözleri en fazla dinlendirme özelliğine sahip renkli cam tipidir.
  • Sarı, altın ve açık kahverengi camlar, parlaklık anlamında yeterli filtreleme yapamazlar. Orta ve düşük ışık koşullarında üstün performans gösteren bu renkli camlar, kayak ve snowboard yaparken tercih edilir.
  • Kırmızı ve pembe renkli camlar, düşük ışıklarda etkilidir. Kış sporlarında kullanımı uygundur. Yazın yoğun güneş ışığında gözleri yorabilir.

Güneş Gözlüklerinde Çerçeve ve Mercek Yapısı

 

Güneş gözlüklerini satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar oldukça fazladır. Güneş gözlüğü modeli bakımından birbirinden farklı ürünler piyasaya sürüldüğü için, bu ürünlerde kullanılan mercek ve çerçeve materyali de güneş gözlüğünün ne kadar uzun ömürlü ve dayanıklı olduğunu ortaya koymaktadır. Polikarbon mercekli güneş gözlükleri çiziklerin önlenebilmesi açısından mutlaka kalıplı bir kılıf içerisinde saklanmalıdır. Çünkü cam mercekli gözlükler çizilmeye karşı aşırı derecede dayanıklılık gösterse de polikarbon materyalinden üretilen güneş gözlük merceklerinde çiziklerin önlenebilmesi için özel bir özen gösterilmesi şarttır.

 

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz hastalıklarından muzdarip olan kişilerin, güneş gözlüğü alırken çok daha dikkatli olması gerekir. Her türlü renk ve yapıdaki gözlük camları numaralı olarak üretilebilmektedir. Bu kişiler güneş gözlüğü yaptırmadan önce mutlaka göz doktoru muayenesinden geçmeli ve mevcut durumdaki göz numaraları ve göz kusurlarını öğrenmeleri gerekir.

 

Bir önceki yazımıza https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/cocuk-gunes-gozlugu-alirken-dikkat-etmeniz-gerekenler linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Etiketler: güneş gözlüğü
Ekim 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR