Sahte Güneş Gözlüğünün Göz Sağlığına Zararları

Sahte Güneş Gözlüğünün Göz Sağlığına Zararları

Sahte güneş gözlüğünün göz sağlığına zararları uzman tarafından belirtilmiş ve etkisi konusunda açıklamalar net şekilde belirtilmiştir. Ancak ne yazık ki iki insandan bir tanesi sahte güneş gözlüğü tercihinde bulunabiliyor. Sahte güneş gözlükleri göze ciddi oranlarda verdiği hasarlar görme kaybınızı da artırmaya yönelik olduğu da bilinmelidir. Körlüğe kadar gidebilen sonuçların önüne geçebilmek adına dikkat edilmesi gereken önemli detaylara değindik. Görünüm anlamında ya da güneşe karşı bakış açınızı kolaylaştırmak isterken zararlı etkenlere gözünüzü kaybetmiş konumuna düşmeyin. Özellikle yaz aylarında tercih edilen güneş gözlükleri için deneme yanılma yöntemiyle alınmaması gerekir. Çünkü kısa sürede etkisi görülebilirken uzun sürede de zararları ortaya çıkabilir.

Sahte Güneş Gözlüklerine Karşı Dikkat Edin

Yazın sıcak ve güneşli havasında özellikle güneş gözlüğü kullanımında artış gözlemlenir. Bunun gibi durumlarda ise güneş gözlüğü seçimi gerçekleştirileceği zaman dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar sağlığınıza zarar vermeyecek özellikte olan güneş gözlüğünü seçmekten geçer. Elbette şekilsel özelliklerin yüzünüzde stil sahibi görünümünüze katkısının olmasını istersiniz ancak bu yapıdan önde sağlığınıza zarar verip vermeyeceği bir özelliği var mı buna bakılmalıdır. Sahte güneş gözlüğü birçok zararlı etki bırakmaktadır. Göz sağlığı konusunda birçok uzman bu konuda düşüncelerini net şekilde belirtmişlerdir. Uzmanların düşüncelerini dinleyerek ve dikkat edilmesi gereken noktalarda durarak güneş gözlüğü seçiminizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 

Sahte Güneş Gözlüğü Zararlı Etkenleri

Dünyamız atmosferle çevrili bir şekilde yaşamımızı sürmesine katkı sunuyor. Güneş’ten gelen UV ve IR ışınlarına karşı kırılmalar gerçekleştirse de tüm UV ve IR ışınlarında süzme meydana getirmez. Bu sebeple bu ışınlar dünyaya indiği zaman içerisinde bize temas etmesiyle beraber cildimize zarar verebilirler. Bu zararlı durumu yaşamamak adına çeşitli koruyucu görevi üstlenen araçlardan faydalanmak en doğrusu kabul edilir. Araçlar arasında UV ışınlarına karşı tam koruma sağlayan güneş gözlükleri yer alır.

Güneş’ten gelen ışınlar dereceli şekilde yeryüzüne ulaşır. Uzun, kısa UV ışınları olarak adlandırılan durum atmosferin filtresiyle zararlı etkeni azaltılmaya çalışılır. Ancak atmosfer bu görevini yerine getirmeye çalışsa da giderek incelmesinden kaynaklı yeryüzüne de ulaşımı meydana gelir. Bu ulaşma halinde kansere kadar götürebilecek ışınlardan korunmak için çeşitli yolları uygulamamız gerekiyor. Sahte güneş gözlüğü kullanımından sağlığımız için kaçınmalıyız. Cildimizi ve gözümüzü uygun koruyucu etkenlerle bu işlemi yerine getirmek gerekir. Bedenimizde hem çok değerli görülen hem de hassas organlarımızdan biri olan gözü korumak adına orjinal güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Gerçek Güneş Gözlüğünde Koruma Görevi

Özellikle UV ışınlarına karşı koruma görevinden bahsedilen güneş gözlükleri ışınların etkilerini kırabilen bir yapıda olurlar. Bu sağladıkları koruyucu yapıyı ise gözlük camına yapıştırılan UV ve IR korumalı filmlerle elde edilir. Film camının koruyucu etkisi sayesinde ışınlar gözünüze ulaşmadan sarı noktaya çarpması sağlanır. Çarpmayı ise güneşten gelen ışınları kırma görevini üstlenmesi sayesinde yapabilir. Bu gözlük film camlarından kaynaklı ise güneş gözlüklerinde bir renklilik meydana gelir. Diğer gözlüklerden farkı olarak dışındaki film camının verdiği renklilik vardır. Ancak bilinmesi gereken bir nokta vardır ki her renkli cam, film camlı olan güneş gözlüğü olmamaktadır. Özellikle merdiven altı işletmeciliği yapan kurumlar bu renkliliği sadece boya ile elde eder. Boyanın da güneş gözlüğünde hiçbir olumlu etkisinden bahsetmek mümkün değildir.

Güneş Gözlüğünü Yüzünüze Oturtarak Korunun

Güneş gözlüğü camlarının mutlaka kaliteli olması gerektiğini anlatan uzman doktorlar, özellikle güneşin yoğun olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arası, ultraviyole ışınlarının en yoğun olduğu zaman dilimi olmasından kaynaklı bu bahsi geçen zaman içerisinde mutlaka güneş gözlüğü kullanımının gerekli olduğunu söylüyorlar. Göz uzmanı olan doktorlar ise takılacak güneş gözlüğünün yüzde 99 oranında UV ışınlarına karşı koruyucu görevi üstlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca bu aşamada doktorların verdiği öneriler arasında güneş gözlüklerin boyutlarına da bir dikkat çekicilik yansıtılıyor.

Boyut konusunda verilen dikkat gözün büyük bir kısmının kapanmasını sağlayarak korumanın gerçekleştirilmesidir. Sağdan veya soldan yansımanın önüne geçilerek yapılacak olan bu konumda seçimi yüzünüze oturan modellerden yana kullanarak ortaya çıkartabilirsiniz. Güneşten korunmayı en üst seviyeye çıkartabilmek için bu durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Optika Gözlük çeşitleri arasında ise kendi yüz şeklinize uyan ve gözünüzde yüksek koruma elde edeceğiniz güneş gözlüklerin bulabilirsiniz. Optika Gözlük içerisinde bulabileceğiniz gerçek güneş gözlükleri UV ışınlarına karşı tam korumanızı sağlar.

Sahte Güneş Gözlüğünün Neden Olduğu Rahatsızlıklar

Güneşe karşı koruma sağlanmadığı takdirde göz içerisinde belli zararlar gözlemlenir. Sahte güneş gözlüğü renkli tabakasından dolayı göz bebeğinde daha da açılma meydana gelmesi ve direkt olarak UV ışınları içeriğine alması aslında hiç gözlük takmamaktan bile daha da zararlıdır. Çünkü gözü koruma altına alacak şekilde hazırlayıp zararlı ışınlara karşı direkt bir temas söz konusu olur. Sahte güneş gözlüklerin bu aşamada neden olduğu rahatsızlar ise bazıları şunlardır;

  • Korneada kuruluk, kaşıntı, batma gibi durumlar
  • Göz içerisinde kanlanma, ağrı durumu
  • Gözün beyaz kısmında kanlanma olması ve kapağında et oluşumu
  • Sarı nokta ve katarakt gibi ileri derecede göz zararı olabilecek körlükler
  • Kanser

Göz Sağlığını Korumanın Önemi

İlk aşamada göz içerisinde kuruluk, kaşıntı, batma gibi durumlar yaşanması durumunda belli ilaçlarla bu durumun zararlı etkenleri azaltılmaya çalışılır. Ancak bu zararlar sırasıyla da gitmeyebilir. Etkenler belirtilerini net şekilde göstermeyip süreç sonunda gözünüze kaybetmenize bile neden olabilir. Zararın birikerek çoğalmasını yaşamak istemiyorsanız kesinlikle gerçek güneş gözlüğü kullanmanız gerekmektedir. Koruma görevlerini tam olarak gerçekleştiren gözlük ile yüzünüze oturmanız halinde sağlığınıza katkı da sağlamış olursunuz. Çünkü gözümüz görme faaliyetimizi sağlayan en önemli organımızdır. Ayrıca UV ışınlarına sürekli temas halinde kalınması sonucu kanser riskinde de artış gözükebilir. Sadece ucuz diye tercih edilen merdiven altı sahte gözlüklerle sağlığınızı ortaya koyacak zararlarla baş başa bırakmayın.

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Güneş Gözlükleri Özellikleri

Özellikle yaz mevsiminde gözlükler vazgeçilmez araçlar olarak kullanılır. Görünüm şekliniz artıracak güneş gözlükleri seçimi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken konu göz sağlığınızı koruma görevini gerçekleştirebilmesidir. Bunun için merdiven altında üretilmemiş gerçek güneş gözlükleri sizin için avantajdır. Üstelik gerçek güneş gözlüğü amacı ile üretimi gerçekleştirildikten sonra özellikleri belgelendirilerek elinize ulaşması sağlanır. Göz sağlığınızı korumak için güneş gözlükleri özellikleri bu sebepledir ki belgesiyle elinizde bulunmasıyla beraber sağlığınızı koruyacak etkenleri kanıtlayabilirsiniz. Güven verici olarak görülen durum karşısında ise gözlerinizin kaybına vesile olmazsınız. Koruma görevini üstlenen gözlükler sağlığınıza yararlıdır.

Güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken belli başlı özellikler vardır. Bu özelliklerden birisi UV ışınlarına karşı yüzde 99 oranında koruma sağlamasıdır. Bu korumayı da güneş gözlüğü film camı ile sağlar. Ayrıca güneş gözlükleri polarize özelliğe sahip güneş gözlüğü olmalıdır. Bu sayede gözünüzde tam bir koruma çerçevesi ilan edilir. Tüm bu koruyucu rolleri üstlenen güneş gözlüğü sizin sağlığınızı korumaya yönelik şekillenmiştir. Üstelik gerçek güneş gözlüğünü göz çevrenize tamamen yerleşimini sağlamanız sayesinde etraftan gelecek zararlı ışınların da göz bebeğiniz tarafından emilimini engellersiniz. Optika gözlük içerisinde bulabileceğiniz binlerce çeşit sağlığınızı koruma adına görev üstlenir.

Bir önceki yazımıza https://www.optikagozluk.com/blog/icerik/gunes-gozlugu-cami-kullanim-alanlari linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Sahte Güneş Gözlüğünün Göz Sağlığına Zararları
Ekim 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR